CS.U-S.RO

Full Version: 40 sau 44?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Documentandu-ma pe google nu am reusit sa aflu daca is 40 sau 44.

Voi ce credeti?
pff..am vrut 40 si am pus 44 Smile))
40 ca-s 40 de mucenici. Asa stiu de mult.
40
40, tovarase!
eu aleg 44 ca daca is 44 de mucenici tre sa fie si 44 de pahare ..tine de matematica Smile))
Tradiţia „Sâmţilor” sau a „Celor 40 de mucenici” este legată în satul Târnova, sat de munte de la poalele Semenicului, de Povestea Babei Dochia.

Bătrânii povestesc că Baba Dochia avea mai mulţi băieţi care erau ciobani. Aceştia erau plecaţi cu oile la munte, iar Baba Dochia a rămas cu nurorile acasă. Cel mai drag îi era Babei Dochia fiul cel mic, Dragomir. Dar pe cât îi erau de dragi copiii, pe atât de era de rea cu nurorile, pe care le muncea peste măsură.

„Legenda spune că Dochia şi-a trimis nurorile cu lână la râu, să o spele. Unora le-a dat lână albă şi le-a spus să o spele până se face neagră, iar celorlalte le-a dat lână neagră şi le-a spus să o spele până se v-a face albă. Degeaba s-au chinuit fetele, că lâna nu şi-a schimbat culoarea. Atunci, o pasăre care a văzut truda lor le-a învăţat să schimbe lâna între ele şi să trimită pe Dochia la munte, spunând că a venit Primăvara. Simţind ea că totuşi este cam frig, Dochia a luat pe ea 12 cojoace şi a plecat spre copiii şi turmele lor de la munte. Cu fiecare deal pe care îl urca, Dochia mai lepăda câte un cojoc, pentru a-şi putea continua drumul. Când a ajuns la munte, l-a găsit pe fiul ei Dragomir îngheţat, cu ţurţuri la nas, dar a murit şi ea îngheţată şi sleită de puteri. Sâmţii- adică sfinţii, sunt copiii babei şi de această sărbătoarea ,,sâmţilor” , se leagă venire Primăverii în satul nostru. Bătrânii spun că sfinţii bat pământul cu maiul să iasă căldura şi să intre frigul. Dar se pare că anul acesta, fiindcă lumea este cam păcătoasă, sâmţii nu mai aşa mare putere să deschidă pământul şi frigul este încă în putere” povesteşte Viorica Paica din Târnova.

Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevasta s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional, dând naştere sărbătorii româneşti a Mucenicilor sau Măcinicilor.

De sărbătoarea celor 40 de Mucenici se face curat în curţi, se scoate plugul din coşar şi se face foc cu tot gunoiul rămas prin ogradă. Mai ales cu cocenii de porumb rămaşi prin grajduri şi prin curţi. Numai că, în acest an, datorită vremii ploioase şi urâte, aceste obiceiuri au fost amânate pentru o altă zi mai potrivită.

În credinţa populară, în ziua mucenicilor se încheie „zilele babelor“ – a zilelor capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, care lasă acum loc „zilelor moşilor“ -începutul perioadei calde.

Se spune că acum cei 40 de mucenici bat cu buzduganele în pământ ca să scoată primăvara cea caldă şi să îngroape frigul şi iarna.

În cinstea lor, gospodinele din Târnova fac 40 de colăcei sau „pupi“ cum li se spune acolo. În Banat, aceştia au diferite forme, ce diferă de la un sat la altul, dar obligatoriu se păstrează motivul cercului, mai exact 44 de cerculeţe, după numărul celor 44 de mucenici înecaţi şi îngheţaţi în lacul Sevasta. La Târnova, acestea reprezintă ciobanii şi oile. Pupii sunt copţi din aluat de pâine – obligatoriu de post, apoi sunt daţi de pomană, alături de mere şi o lumânare aprinsă. Bărbaţii primesc şi câte un pahar cu răchie de prună. În alte părţi, mucenicii sunt unşi cu miere şi se dau prin nucă măcinată înainte de a fi oferiţi cu o lumânare aprinsă, de sufletul morţilor.

Tot în Banat se spune că, dacă până la 8 martie a fost săptămâna femeii, pe 9 martie este ziua bărbatului. Pe vremuri exista obiceiul de a se bea 44 de păhărele de ţuică.
la parintii mei sat Miorcani, comuna Radauti-Prut, judetul Botosani, se fac 40 sfinti, se beau 44 pahare si 9 martie e ziua barbatului.
asa e si la mine gh0st, asa stiu si eu de mic